Reistas & Reisgenoten

REISTAS & REISGENOTEN

Ik ga op reis en ik neem mee…

Mijn Reistas

Ieder mens is uniek. Iedere reis is uniek. En op die reis draagt ieder mens altijd zijn persoonlijke reistas bij zich. Gevuld met zijn ervaringen, gevoelens, gedachten, mooie en pijnlijke herinneringen, geleerde levenslessen, aangeleerde vaardigheden. Maar ook gevuld met zijn twijfels, angsten, onzekerheden. Sommigen dragen een klein knapzakje met zich mee, anderen torsen een loodzware rugzak mee. Die reistas blijft zich ieder jaar, iedere week, iedere dag verder vullen, bewust of onbewust, bedoeld of onbedoeld. Veel van die bagage die wij iedere dag met ons meedragen, is nuttig, helpt ons verder op onze Weg. En veel van die bagage is ballast, die ons alleen maar vertraagt en vermoeit naarmate onze reis vordert. Soms is het goed om die Reistas eens aan een kritisch onderzoek te onderwerpen: wat helpt mij verder, en wat vertraagt mij slechts? Wat houdt mij op het Goede Pad, en wat voert mij naar de Duisternis? Elke reistas heeft een privé-gedeelte en een gedeelte dat wij af en toe graag zouden willen delen met andere Reisgenoten, omdat we die anderen wat zouden kunnen leren, of omdat we wat zouden willen leren van die anderen.

Onze Loge, onze thuishaven, biedt ons die mogelijkheid.
Enerzijds is onze Loge een plaats van bezinning, reflectie. Om in alle rust, weg van de dagelijkse beslommeringen, een pas op de plaats te maken en een kritische blik te werpen in die tas, zoals die zich tot dusver gevuld heeft. Om te schouwen in de diepste diepten van ons Zelf, en te luisteren wat de stem, die in ons allemaal is, te zeggen heeft. Om ons vervolgens te kunnen ontdoen van de nutteloze ballast, en de waardevolle zaken die wij verzameld hebben, op hun waarde te schatten en ten volle tot hun recht te kunnen laten komen.

Tevens is onze Loge een werkplaats, waarin wij, al dan niet onder het toeziend oog van een ervaren Meester, in alle rust kunnen arbeiden aan onszelf. Wij krijgen gereedschappen aangereikt die ons verder kunnen helpen de ruwe steen die wij zijn, om te vormen tot een bouwsteen, inpasbaar in de Tempel der Volmaking, de Tempel der mensheid. Die bouwsteen, en de arbeid daaraan, is nooit klaar, maar door groeiende zelfkennis, zelfacceptatie en volharding komen wij steeds dichter tot ‘de perfecte kubieke steen’.

Anderzijds is onze Loge een plaats van ontmoeting, om in de vertrouwelijkheid met onze Reisgenoten, onze broeders of zusters, datgene uit onze Reistas te delen met een ander, wat voor die ander op dat moment profijt kan hebben. Wij nemen er iets uit, bieden dat aan, en krijgen daar wellicht weer iets voor terug, iets wat ons verder kan helpen. Daaruit ontspruit ware broederschap. Daarvoor hebben wij onze

Reisgenoten

Ieder mens is uniek. Iedere reis is uniek. Maar wat ons verbindt, is het feit dat wij allemaal op Reis zijn. Samen onderweg. Mijn reisgenoten en ik. Dat maakt ons broeders en zusters. Wij zoeken die verbinding, die uniciteit in onze diversiteit. Want wij zijn Zoekers, mijn Reisgenoten en ik…

Wij zijn Zoekers, zoekers om te worden wie we zijn…