Verhalen van onze leden

Wat zeggen de leden van Loge Ziggurat?

Dit zijn de verhalen van onze leden: vrijmetselaars die actief zijn bij de Loge Ziggurat. Zo krijgt u een beeld van wie en wat we zijn en waar we voor staan. Gewone mensen met ieder hun eigen verhaal waarom ze aangesloten zijn bij de vrijmetselarij. Zij vertellen u wat de vrijmetselarij aan hen te bieden heeft en wat dat voor hen persoonlijk betekent. We wensen u veel leesplezier en we hopen dat hun verhalen u mogen inspireren.

Zuster Lisa

Bijgaand mijn “vrijmetselaar verhaal”, ik hoop dat je het leuk vind:

“We willen vrijmetselarij sexy maken”

Zelfs ik – contactvaardig, onderzoekend, doelgericht en behulpzaam – viel bijna van mijn stoel. Ik wist meteen: wij kunnen beter. Veel beter.

In mijn dagelijks leven help ik ons college van burgemeester en wethouders hun doelen waar te maken, van ambitie naar werkelijkheid. Ik leg verbinding met burgers door de ambtelijke tekst begrijpelijk te vertalen. Door bijdragen van iedereen kunnen we gezamenlijk verbeteren.

Met mijn man en hond woon ik in één van de bosrijkste dorpjes langs de Nederlandse kust. De geur van het bos na een zomerse regenbui of het hele jaar door lekker uitwaaien en de zilte lucht van de zee inademen maakt mij gelukkig.

Omdat ik minimaal drie keer per dag met onze hond ga lopen, houd ik de hele buurt in de gaten en bouw tegelijkertijd vriendschappen op.

Door te leren van anderen geef ik een actieve invulling aan de rol die ik heb in de broederketen en draag ik bij aan het welzijn van de ander in de maatschappij.

Ik ben dankbaar voor de veilige plek die ik in de loge vind, waar ik vragen mag stellen en antwoorden mag krijgen op vragen die voorbij het dagelijks leven gaan.

Lijkt het je leuk om persoonlijk kennis te maken, neem dan contact op. Dan drinken we samen een kop koffie!

Lisa

 

Broeder Wim

Ik heet Wim, ben 70.

Al woon ik in sinds 2005 in Nederland, sinds 2017 in Vught, mijn roots liggen in Gent (B).

Ik heb een lat-relatie.

Ooit studeerde ik scheikunde. Gedurende mijn beroepsloopbaan heb ik vooral les gegeven op de middelbare school. Dat heb ik gedurende jaren gecombineerd met actief vrijwilligerswerk in een Vlaamse mensenrechtenorganisatie.

Alhoewel met nadruk rooms-katholiek opgevoed werd ik rond mijn 20ste atheïst. Ik miste echter een kader om te reflecteren over mezelf en over hoe ik in het leven en de samenleving sta. In de vrijmetselarij vond ik die gelegenheid. De samenwerking met mijn ‘broeders’ en ‘zusters’ (collega’s) in loge Ziggurat inspireert mij om te ‘kappen aan mijn steen’ en om na te denken over hoe ik in de samenleving sta. De rituelen die wij beleven, scheppen daar voor mij een gunstige sfeer voor en open gesprekken met elkaar zorgen voor uitwisseling die er voor mij toe doet.

Toen loge Ziggurat voor het eerst op mijn pad kwam, bezocht ik de website. De poëtische en doorleefde verwoording van hoe vrijmetselarij er persoonlijke betekenis krijgt, sprak me er erg aan. De werkelijkheid bleek dit te bevestigen. Met overtuiging vond ik er als vrijmetselaar een nieuwe plek, een echt thuis.

Waar ik in mijn vrije tijd graag tochten onderneem, het liefst van al in de bergen, zie ik mijn leven ook als een soort van tocht, waarin ik mijn weg zoek en hindernissen tegenkom.

Ook van zingen word ik blij, ik zing in een goed en ook gezellig gemengd klassiek koor.

Nu ik als pensionado meer tijd heb, lees ik ook veel. Wetenschapsfilosofie en zijn concrete uitingen houden mijn aandacht gemakkelijk vast.

Maar ik geniet ook graag van kunst en cultuur, zoals film en moderne dans.

Een onderwerp waarvoor ik een bijzondere interesse heb, is de combinatie van uitgesproken rationaliteit (en atheïsme) met spiritualiteit. Ik ben er diep van overtuigd dat deze niet onverenigbaar zijn met elkaar. Ik ben op zoek naar het verdiepen van mijn inzicht in het waarom.

Ik vind het belangrijk dat ik actief participeer aan de ‘arbeid’ in onze ‘werkplaats’. Niet afwachten dus, maar een eigen inbreng doen, op mijn eigen manier. Loge Ziggurat geeft daar ruim mogelijkheden voor.

Wat ik het meest waardeer bij Loge Ziggurat, is de poëzie die alles doordesemt en de betekenisvolle gesprekken die we hebben.

Wim

 

Broeder Virgil

Onze broeder Virgil vertelt zijn verhaal via het onderstaande filmpje!

 

 

Dromen van vrijmetselaars voor onze wereld

Ik droom dat de wereld een nieuwe mensheid mag verwelkomen, wijzer en gezonder, verbindend met elkaar en met de planten, dieren en al het leven op aarde, die zorgdraagt voor schoon water, schone lucht en gezonde voeding en die elkaar helpt om ieders dromen in vrijheid waar te maken…

Ik droom van een werkelijke dialoog, zodat we weg kunnen bewegen uit de verschansingen die ons nu nog gevangen houden.

Ik droom over een terugkeer naar een betere versie van ‘hoe het was’ nadat de mens het virus klein heeft gekregen met vaccinatie.

Ik droom dat wij, bewoners van deze aarde, in een open geest samenwerken om aan de diverse grote problemen van onze wereld een zo goed mogelijke oplossing te geven.

Ik droom dat we zullen leven in een duurzame wereld qua goederen en gedrag. Dat we respectvol om kunnen gaan met een ieders gedachten en dat er meer respect is voor elkaar.

En zoals dat meestal gaat met ‘dromen’ en hoe moeilijk het soms ook is, is het toch de bedoeling dat je probeert je de inhoud ervan eigen te maken. Van deze dromen kun je alleen maar een beter en gelukkiger mens worden.